Nya fönster i anrika salonger

Fastigheten på Kungsgatan 39 i Göteborg är byggdes för över hundra år sedan, men än idag lever namnet Meeths salonger kvar. Det byggdes 1910 och det är ett tidstypiskt exempel på hur varuhusen såg ut med stora skyltfönster och generös ljusgård. Meeths varuhus i Göteborg blev dock främst känd för sin tesalong, som senare även hette Vollmers tesalong, och det är just den salongens stora fönsterpartier som just nu renoveras och restaureras av Kålltorps Glasmästeri.
Nästa steg är att även renovera översta våningens fönster.

Alla fönster renoveras på plats. Vi har byggt upp en liten verkstad i det tomma våningsplanet på Kungsgatan 39.
Varje fönster plockas försiktigt ner och renoveras varsamt. Det är stora fönster som sätter sin prägel på huset och ett välbekant göteborgsk fasad.
Resultatet kommer bli mer energisparande, tystare, mer funktionellt och ge ett renare intryck - men med bibehållen charm och originalutseende.

Det är dubbla fönster, ett inre och ett yttre, som både ska återfå sin forna glans, men även anpassas efter dagens önskan om energisparande och ljuddämpning.
Förnsterbågarna som vetter åt utsidan är i gott skick, de renoverades för cirka tio år sedan och har ett tunt lager färg. Sidorna som vetter inåt har betydligt tjockare lager färg, den har klumpat sig i springorna mellan röster och ram, och gångjärnen är skrovliga av färgrester.
Dessutom är inte fönstren funktionella längre. Grundläggande funktioner som att kunna öppna och låsa fönstren fungerar inte som de ska och en del av rutorna behöver bytas ut.

De inre fönstren byts till 4 mm energiglas. En tunn metallisk film, som inte går att se med blotta ögat, ligger inbäddad i glaset och gör att värmen reflekteras tillbaka in i rummet. Längst ner i bågarna sätts det lamellglas i innerfönstren för säkerheten. De yttre fönstren behåller originalglas i alla nivåer. De gamla glasen har generellt sett lite mer liv än dagens moderna glas, och på så sätt förändras inte originalutseendet på fasaden.

Fönsterbågarna är gjorde i ek och är väldigt välbevarade. 100 år är ingen ålder när man vet hur man ska ta hand om sina fönster. Vi skrapar bort färgen helt och hållet där färglagen är tjocka, men där de är tunnare räcker det att slipa av. Kan kan inte göra hur många färgstrykningar som helst, trät blir mättat och orkar inte bära färgen. Dessutom börjar färgen bubbla sig, det blir svårt att få snyggt.

Fönstren får en modern låsningsfunktion med spanjoletter som fasats in. Förr gick det inte att stänga de yttre fönstren om de inre var öppna, de hade så att säga ingen egen låsning, vilket är lite skrämmande för den höjdrädde - men det justeras nu.