Egen verkstad på plats när 286 fönster ska renoveras

I en av Göteborgs största bostadsrättsföreningar renoverar vi på Kålltorps Glasmästeri fönster och balkongdörrar i tre lamellhus från 40-talet. Det är ett stort projekt med 286 fönster och närmare 1000 bågar. För att arbetet ska gå snabbt och smidigt har vi etablerat en fönsterverkstad på plats. I bildspelet här nedan ser du hur vår temporära verkstad är placerad mellan två fastigheter på ett sätt som gör att den maskeras av omgivningarna.

Det var precis efter andra världskriget som området på Norra Guldheden stod klart och var en betydande del av utställningen Bo Bättre. Husen placerades inte i ett rutnät som man ofta gjort innan, utan i en friare form för att skapa mer gemenskap och samhörighet. Det kallas för grannskapsenheter och var det absolut modernaste sättet att planera stadsdelar under mitten av 1900-talet.
Lägenheterna planerades med fönster i flera väderstreck och med balkonger som skulle få sol någon gång under dagen. Det här sättet att bygga heter också Folkhemsarkitektur.

Det höga, fria läget som fastigheterna på Norra Guldheden har gör även att de är särskilt utsatta för väder och vind. Eftersom fastigheterna är Bo Bättre-hus finns det även bevarandekrav på dem. De stilrena, smäckra fönstren från 40-talet ska alltså renoveras och bevaras.

I fastigheterna av gult tegel och med vackra takfötter finns många olika sorters fönster. Var och ett av fönstren monteras ner och vi tar med dem till vår platsbyggda fönsterverkstad. Tack vare att vi har verkstaden på plats kan vi göra det mesta av arbetet i området. Annars hade vi behövt åka till vår fönsterverkstad strax utanför Göteborg, vilket hade krävt både mer tid och många bilresor.

Vi plockar ner alla fönster som vetter åt samma väderstreck i en lägenhet. Där efter tar det två - tre veckor innan fönstret är renoverat och tillbaka på plats. Under den tiden ska det även göras arbete inne i lägenheten, karmar ska slipas och målas.

De här husen har 2-glasfönster och för att öka energivärdet på dem sätter vi in ett speciellt sorts glas, energilamell, som innersta glas i fönstret. Det yttre originalglaset behåller vi och bevarar på så sätt utseendet på fastigheterna.
Lägenhetsinnehavarna har även kunnat beställa tilläggstjänster, som persienner, vädringsbeslag och målning av insidorna av fönstren.

Tack vare att vi har haft vår verkstad i området har vi fått en extra god kontakt med lägenhetsinnehavarna. Om några frågor dykt upp under arbetets gång har vi hela tiden varit tillgängliga och kunnat hjälpa till. Vid ett sådant här omfattande projekt är det guld värt både för oss och de boende med närhet.
Projektet att renovera närmare tre hundra fönster i dessa tre, väderutsatta fastigheter kommer ta ungefär ett år och beräknas vara klart i maj 2021. Förutom detta större renoveringsprojekt utförs även andra mindre fönsterprojekt och servicearbeten i området som beställs löpande.

Är du nyfiken på hur det såg ut när fastigheterna på Norra Guldheden byggdes? Titta på det här klippet när SVT rapporterade från Bo bättre-mässan 1945. De standardiserade lägenheterna får sig en och annan syrlig kommentar om brist på svängrum och Guldheden beskrivs som en "bergsplatså som ända tills nu varit orörd vildmark".