60-talspärla återställd och uppgraderad

Strax nedanför Götaplatsen, i korsningen mellan Berzeliigatan och Södra vägen, står den stora, tidstypiska 60-talsfastigheten där vi utfört ett omfattande restaureringsarbete.
Resultatet blev fantastiskt, och fönsterna är återställda till ursprungligt skick – men de är även uppgraderade enligt dagens behov. Det ena utesluter nämligen inte det andra, med rätt kunnande och hantverk kan du ha kvar originalutseende och samtidigt sänka bullernivåerna och installera energiglas.

Under vårt arbete hittade vi en garageskylt som visade sig vara i gott skick som nu sitter uppe på väggen igen. En fin detalj på fasaden som minner om tiden när fastigheten uppfördes. 

Fastigheten på Berzeliigatan/Södra vägen är ett niovåningshus i tegel, med turkos kakelpanel och fönsterkarmar i teak. Väder och vind har tärt på teakträet vilket har lett till fuktskador. Samtidigt har ljudnivåerna på gatorna nedanför ökat markant sedan 60-talet. Fönsterrenoveringen återställde utseendet på fasaden, men förbättrade även inomhusmiljön eftersom vi gjorde ljuddämpande justeringar.

Trädetaljerna var från början endast oljade, men har under årens lopp målats med en täcklasyr. Det är en snabb åtgärd som kan se snygg ut till en början, men som dessvärre är helt fel behandling av träet. Gammal lasyr är tät och kan hålla kvar fukt i träet, med rötskador som följd. Dessutom gjorde den mörka, nästan svarta lasyren att fastigheten gick miste om den teakbruna färg som arkitekten en gång i tiden valde för detaljerna.

Vill du läsa mer? Vi har skrivit utförligt om renoveringen i ett tidigare inlägg. Där kan du läsa om på vilka sätt vi kunde dämpa ljudnivåerna och förbättra energieffektiviteten i fastigheten genom vår fönsterrenovering. Du kan även läsa mer om själva fasadrenoveringen hos våra kollegor på byggfirman O.A. Tobiasons hemsida